ESPIGALLS/COL BROTONERA

LA COL BROTONERA es un varietat de col  que només produeix fulles allargades ,de color verd fosc i gust suau de col.

A punt de desaparèixer,gràcies a alguns agricultors i entitats locals que han inpulsat la seva recuperació, aquesta verdura torna a estar present a la cuina de la comarca del Garraf.

Es conrean els brotons ( a la tardor) i el espigalls (de gener a març) corresponent a dues fases del creixement de la planta, encara que hi ha una tendencia a anomenar-ho tot  espigalls

Al baix Llobregat també hi ha alguns pagesos que en cultiven , per això també la podeu trobar al BUBUB

Com la majoria de les cols , es rica en àcid fòlic ,molt recomenable durant l’embaràs, calci,magnesi , vitamines A i C (té tres vegades mes de vitamina C que les taronges, per el qual es seu consum en fresc o poc cuinat es altament recomenable) ,potassi i fibra ,acompanyat d’un baix valor energètic

S’acostumen a menjar frescos, bullits i amanits amb un bon raig d’oli d’oliva , o passats per la paella amb cansalada i mongetes seques

espigalls 022 espigalls 023

, , ,

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>